Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola meghívja Önt Lengyel Tamás okleveles olajmérnök „Propped hydraulic fracture analysis” című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitájára, melyre 2023. január 30-án 11:00 órai kezdettel az VI. előadóteremben kerül sor.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán akkreditált Mikoviny Sámuel Doktori Iskola „Alkalmazott geofizikai kutatások tématerületen” Nagy Zsolt PhD hallgató befejezte tanulmányait és elkészítette doktori értekezését “Rezervoár és medencemodellezéshez kapcsolódó geofizikai és kőzetfizikai kutatások” címmel. Az Egyetem Doktori Szabályzatának megfelelően értekezésének munkahelyi vitájára 2022. december 13-án, kedden 14.00-kor a Geofizikai Intézeti Tanszék Csókás termében (A/2, II. emelet 213.) kerül sor.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán akkreditált Mikoviny Sámuel Doktori Iskola „Fluidumtermelő és szállító rendszerek tématerület, Mélyfúrási technológia kutatása és fejlesztése” témacsoportban Lengyel Tamás PhD hallgató befejezte tanulmányait és elkészítette doktori értekezését „Propped Hidraulic Fracture Analysis” (lefordítva: Kitámasztott hidraulikus repedések elemzése.) címmel.

A Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola meghívja Önt Varga Gyula Gábor okleveles olaj- és gázmérnök „Mesterségesen konszolidált kőzetmagok előállítás és alkalmazhatóságának tanulmányozása fúrási folyadékok kiszűrődés-vizsgálatához” című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitájára, melyre 2022. július 6-án 10:30 órai kezdettel a VI. sz. előadóteremben kerül sor.

A nyilvános vita magyar nyelven kerül megrendezése.

A PhD értekezés opponensei:

dr. Kovácsné Dr. Federer Gabriella, PhD egyetemi docens, ME Dr. Dormán József, CSc okleveles olajmérnök

Tudományos vezető: Dr. Fancsik Tamás, PhD egyetemi docens, ME

A doktori értekezés és tézisfüzet elektronikus formában megtekinthető itt.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán akkreditált Mikoviny Sámuel Doktori Iskola „Fluidumtermelő és szállító rendszerek tématerület, Integrált szénhidrogénszállító és –tároló rendszerek kutatása” témacsoportban Remeczki Ferenc PhD hallgató befejezte tanulmányait és elkészítette doktori értekezését “Alacsony áteresztőképességű tárolók tulajdonságainak vizsgálata” címmel. Az Egyetem Doktori Szabályzatának megfelelően értekezésének munkahelyi vitájára

A nyilvános vitára Önt és munkatársait tisztelettel meghívom. Az értekezés az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet adminisztrációján megtekinthető. Jó szerencsét!

Sikerrel zárult a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet (AFKI), a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH, 2022. január 1. óta a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, azaz az MBFSZ jogutódja) együttműködésével zajló projekt.

A Nógrád megyei Rákóczibányán 2022. április 28-án tartotta méltán nagy érdeklődésre szert tevő sajtónyilvános projektzáró rendezvényét a GINOP GeoCORE program. A pályázati program 2017. július 1-től kezdődően egy tudományos kutatási-oktatási és ismeretterjesztő célokat szolgáló, az ország 3 különböző telephelyén kialakított komplex, korszerű Fúrómagminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi földtani tudás- és műszerközpont kialakítását tűzte ki célként. Az így kialakított gyűjteményi rendszer, laboratóriumi és eszközpark több kutatói, vállalati és oktatási hálózattal együttműködve egyszerre elősegítheti és biztosíthatja az ország földtani felépítéséhez kapcsolódó ásványi- és nyersanyag potenciál jelenlegi és jövőbeni maximális kihasználását és egyúttal múltbeli földtani hagyatékának méltó megőrzését, illetve későbbi tudományos vizsgálatok modern eszközökkel és környezetben történő megvalósítását is.

A nagyívű fejlesztések eredményeképpen megújult a rákóczibányai gyűjteményi bázis és a laboratórium, mely a korszerű mintaelőkészítést és tárolást is biztosítja. Az ATOMKI-ban a kor kívánalmainak megfelelő, már részben automatizált, számítógépes vezérlésű, nagy precizitású kormeghatározó tömegspektrométer került beüzemelésre, mely ásványok és kőzetek radiometrikus kormeghatározására alkalmas.

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetében a program harmadik megvalósulási helyszínén speciális mérési eszközök beszerzésére került sor. Intézetünk terepi számítástechnikai eszközök mellett egy PPP- 250 típusú mobil permeaméterrel, és egy Európában is kuriózumnak számító ultra alacsony permeabilitás meghatározására alkalmas Nano-K típusú permaméterrel gyarapodott, mely elsősorban a nem hagyományos szénhidrogén tároló rétegekből (pl. mészmárga, márga) származó kőzetminták áteresztőképességének, valamint kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére alkalmasnak feltételezett kőzetek záró képességének ellenőrzésére használható. Az adott kutatási területen a műszer üzembe helyezése megalapozza a szinergikus együttműködést és közös kutatómunkát a projekt három intézménye (SZTFH, ATOMKI, AFKI) között a tudományos, oktatási és ipari jellegű kutatások legmagasabb szintű társadalmi hasznosulásának jegyében.