Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Speciális

Kapilláris Nyomásmérés

Ultra-Rock-Centrifuge-img

Ultra Rock Centrifuge

Mérési elv

A kőzetcentrifugás kapilláris nyomás meghatározás elve azon alapul, hogy fluidummal telített, henger alakú mintákat mintatartóba helyezve, egy rotorra felszereleve megforgatunk egy adott időtartamig. A fellépő centrifugális erő hatására a fluidum kiszorul a kőzetmintából. A beállított fordulatszám arányos az abban a pillanatban érvényes kapilláris nyomással. Az így felvett kapilláris nyomás-telítettség értékpárok rajzolják ki a kapilláris nyomásgörbét (lecsapolási irány).
A mérést követően a mintatartó edény és a fluidumgyűjtő cella helyzetét megcserélve, a másik, a rendszerben lévő fluidummal végzünk kiszorítást a kőzetmintán, szintén több fordulatszámon. Ekkor kapjuk meg a kapilláris nyomásgörbét felszívási irányban.
A relatív permeabilitás görbék meghatározása történhet közvetlen módon, egysebességes módszerrel, ekkor egyszerre az egyik irány egy ága mérhető ki.
A másik módszer a kapilláris nyomásgörbe adatainak relatív permeabilitás görbe adatokká történő átszámítása szakirodalmi összefüggésekkel (ezek lecsapolási irányban érvényesek).

Specifikációk

  • Egyidejűleg 3 mintán végezhető mérés (d=1.5" l=max 2")
  • Víz-gáz és víz-olaj rendszerben is elvégezhetők a mérések.
  • Maximális fordulatszám: 16500 1/min
  • Maximális kapilláris nyomás: 15-20 bar (víz-olaj rendszer), ~90-100 bar (víz-gáz rendszer)
  • Számítógépes szoftverrel és folyadékszint érzékelő kamerával ellátva
  • A mérés időtartama: előkészítéssel együtt 6-8 óra/mérés irány/3 kőzet (+előzetes porozitás, permeabilitás mérési adatok, ismeretlen besajtolt/kiszorított fluidum esetén annak viszkozitás- és sűrűségmérése)