Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Sikerrel zárult a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet (AFKI), a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH, 2022. január 1. óta a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, azaz az MBFSZ jogutódja) együttműködésével zajló projekt.

A Nógrád megyei Rákóczibányán 2022. április 28-án tartotta méltán nagy érdeklődésre szert tevő sajtónyilvános projektzáró rendezvényét a GINOP GeoCORE program. A pályázati program 2017. július 1-től kezdődően egy tudományos kutatási-oktatási és ismeretterjesztő célokat szolgáló, az ország 3 különböző telephelyén kialakított komplex, korszerű Fúrómagminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi földtani tudás- és műszerközpont kialakítását tűzte ki célként. Az így kialakított gyűjteményi rendszer, laboratóriumi és eszközpark több kutatói, vállalati és oktatási hálózattal együttműködve egyszerre elősegítheti és biztosíthatja az ország földtani felépítéséhez kapcsolódó ásványi- és nyersanyag potenciál jelenlegi és jövőbeni maximális kihasználását és egyúttal múltbeli földtani hagyatékának méltó megőrzését, illetve későbbi tudományos vizsgálatok modern eszközökkel és környezetben történő megvalósítását is.

A nagyívű fejlesztések eredményeképpen megújult a rákóczibányai gyűjteményi bázis és a laboratórium, mely a korszerű mintaelőkészítést és tárolást is biztosítja. Az ATOMKI-ban a kor kívánalmainak megfelelő, már részben automatizált, számítógépes vezérlésű, nagy precizitású kormeghatározó tömegspektrométer került beüzemelésre, mely ásványok és kőzetek radiometrikus kormeghatározására alkalmas.

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetében a program harmadik megvalósulási helyszínén speciális mérési eszközök beszerzésére került sor. Intézetünk terepi számítástechnikai eszközök mellett egy PPP- 250 típusú mobil permeaméterrel, és egy Európában is kuriózumnak számító ultra alacsony permeabilitás meghatározására alkalmas Nano-K típusú permaméterrel gyarapodott, mely elsősorban a nem hagyományos szénhidrogén tároló rétegekből (pl. mészmárga, márga) származó kőzetminták áteresztőképességének, valamint kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére alkalmasnak feltételezett kőzetek záró képességének ellenőrzésére használható. Az adott kutatási területen a műszer üzembe helyezése megalapozza a szinergikus együttműködést és közös kutatómunkát a projekt három intézménye (SZTFH, ATOMKI, AFKI) között a tudományos, oktatási és ipari jellegű kutatások legmagasabb szintű társadalmi hasznosulásának jegyében.

Some placeholder content for the first accordion panel. This panel is shown by default, thanks to the .show class.